Thursday, December 3, 2009

Kepentingan Fiber Dalam Pemakanan Harian

Fungsi Fiber
  • Penting untuk sistem penghadaman.
  • Membantu anda untuk berasa kenyang dengan lebih cepat dalam masa yang lebih lama.
  • Menyeimbangkan tahap gula dalam darah.
  • Mengekalkan kesihatan kolon.
Sumber Fiber
  • Terbahagi kepada 2 iaitu fiber yang boleh larut dan fiber yang tak boleh larut.
  • Fiber yang boleh larut akan larut dalam air. Fungsi fiber jenis ini adalah untuk menyeimbangkan tahap gula dalam darah dan membantu mengurangkan kandungan lemak dalam darah.
  • Sumber: kekacang, buah-buahan, produk oat
  • Fiber yang tak boleh larut pula akan terus melalui sistem penghadaman dan memudahkan pembuangan air besar.
  • Sumber: sayur-sayuran, produk bijirin penuh

Contoh produk BUKAN bijirin penuh ialah beras putih, roti putih dan pasta.

Contoh produk bijirin penuh ialah beras perang, oat, jagung dan gandum.


Sumber maklumat daripada HelpGuide.org dan Wikipedia.



* Artikel ini sekadar latihan untuk menterjemah Bahasa Inggeris ke Bahasa Malaysia. OK tak?

No comments:

Post a Comment

Semua komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Apa pun, saya ucapkan ribuan terima kasih kerana sudi komen :)

Thank you for leaving your comments :) but please be informed that all comments will be screened before they are posted on this site.